Studie- en schoolboeken zijn vaak duur, dat weten we allemaal maar al te goed. Waar een gemiddelde roman of thriller voor vijftien euro in de boekhandel ligt kan een studieboek zo honderd euro kosten. Dat is niet alleen een forse prijs, maar ook nog eens een aanschaf die je vaak helemaal niet eruit haalt. Het gebeurt relatief vaak dat je grote gedeeltes van een studie- en schoolboek niet gebruikt, of dat je leraar andere methodes gebruikt dan dat de school je liet kopen. Dat probleem zal je altijd blijven hebben, maar dat betekent niet dat we de pijn niet kunnen verzachten! Je kunt namelijk op meerdere manieren fikse korting krijgen op je school- en studieboeken, en zo veel geld besparen. Liever meer geld in je portemonnee dan een boekenkast vol met boeken die je niet hebt gebruikt!
Koop je boeken tweedehands via familie of marktplaats. Marktplaats en alternatieven staan vol met goedkope lesboeken van studenten en leerlingen die hun geïnvesteerde geld graag terug willen verdienen nadat het semester afgelopen is. Begin dan ook alvast te zoeken in de periode voor de periode dat je het boek daadwerkelijk nodig hebt, want je zult niet de enige zijn die op zoek is naar goedkope boeken. Sommige aanbieders verkopen hun boeken voor een veel te mooi prijsje, en die worden snel weggekaapt. Zorg dus dat je weet welke boeken je nodig hebt, zodat je al vroeg de beste koopjes kunt scoren.
In mijn ervaring kun je zo vijftig procent besparen op je boeken, die vaak zelfs bijna in nieuw staat zijn. En zo niet: het zijn leerboeken, geen museumstukken! Vaak hebben studieverenigingen ook een eigen boekhandel, waar ze tweedehands boeken verkopen. Vraag dus altijd even aan de studenten van de jaren boven je hoe zij het hebben gedaan, en houd je ogen open! Gebruik daarnaast aders een kortingscode van Bol.com en pak je extra voordeel.
Zelfs websites als Bol.com verkopen tegenwoordig tweedehands boeken, en zetten duidelijk op een rijtje welke aanbieder het goedkoopst is. Dat bespaart je een hoop gescroll door marktplaats! Pas wel altijd op met wie je zaken doet, want als een aanbod te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook gewoon zo!
Nog één laatste tip: vraag eens in de winkel naar scholieren- of studentenkorting. Het zou je verbazen hoeveel boekhandels met alle plezier een boek voor je bestellen met wat korting, zolang je het maar vriendelijk aan ze vraagt. Vergeet dan niet even een studentenpasje of een inschrijfbewijs mee te nemen, zodat je kunt bewijzen dat je een echte student bent.
Geef een reactie